Ako vam otkažu let – moraju dati novac u roku od 7 dana

Mnogima se otkazuju letovi, ali nemojte ih otkazivati sami osim ako nemate besplatnu promjenu datuma pa želite promjenit datum putovanja.

Mnoge aviokompanije nude vouchere umjesto novca, ali to nije po zakonu i nije po pravilnkiku EU-a.

KLIKNI I PROČITAJ

Ako je vaš let s kompanijom koja je registrirana u EU (Volotea, Tap Portugal, Laufthansa, Air France, Croatia Airlines, Vueling i mnoge druge) onda one moraju da vam daju novac nazad i to u roku od 7 dana nakon što vam otkažu let.

Naravno oni će to pokušati izbjeći tako da vam odgovaraju na poruke danima kasnije, opravdavajući se da nemaju sredstava, da nemaju osoblja da se prije jave i riješe problem i pokušat će vam “ponudit” da uzmete drugi termin ili bon za neko drugo putovanje kasnije.

Ako to ne želite inzistirajte na povratu sredstava i vratit će vam novac od aviokarte. Naravno ovo vrijedi ako ste vi osobno kupili kartu, a ne preko turističke agencije. U slučaju da agencija pokušava izbjeći da vrati novac – onda njih pritisnite jer nije istina da ne mogu vratiti novac.

Bonove nude jer im je tako mnogo isplativije, ali ti bonovi ponekad nisu prava zamjena za izgubljeno vrijeme i uložen novac za putovanje na koje ste htjeli. Ukoliko želite svoj novac nazad nitko vam to ne može osporiti, ali ponekad ćete morat biti uporni i pričekati mjesec ili dva prije nego vam napokon i vrate novac umjesto bona.

Trenutno se TUŽI Hrvatska, kao i mnoge druge države koje nisu vratile novac preko svojih aviokompanija. Najbolje je da i vi zatražite pomoć preko FLIGHTRIGHT-a koji tuži sve kako bi svojim korisnicima vratio novac. Ne pristajte na jeftine bonove za letove nego tražite svoj novac nazad, na pravedan način.

Ovo nije reklama – osobno smo koristili Flighright. Postoje naravno i druge stranice poput ove preko kojih možete do svojeg novca pa i odštete.

Više o tome OVDJE.

Credits. Airport by Gerald Friedrich from pixabay

Leave a Reply