Priča o ružičastom jezeru u Australiji

Priča o ružičastom jezeru u Australiji

Lake Hillier

Australsko jezero Hillier na karti izgleda kao sasvim obično jezero, označeno plavom bojom, no u stvarnosti ovo jezero je zaista ružičasto.  Otkriveno je u siječnju 1802. godine. Otkrio ga je Matthew Flinders, britanski istražitelj. Na zapadnoj obali Australije nalazi se lanac otoka Recherche arhipelaga, najveći Srednji otok je nenaseljen, obrastao gustom šumom eukaliptusa. Nakon što se popeo na najvišu točku otoka koja je danas dobila ime po njemu, iznenadio se kada je  ugledao kako je u svom dnevniku zapisao ” malo jezero boje ruže”. Imenovao je ovo jezero po Williamu Hillieru, članu posade koji je preminuo od dizenterije. Ovo jezero je jednako slano kao Mrtvo more.
Jezero Hillier nije jedino ružičasto jezero na svijetu.
Jezero Retba koje se nalazi na obali Senegala je također kromatski neobično jezero. Dugi niz godina to je bio cilj na glasovitoj utrci Dakar Rally. Ovo jezero često posjećuju okolni mještani koji vade sol iz jezera, koji obavezno zaštite kožu karite maslacem kako ne bi imali posljedice na koži zbog prevelike koncentracije soli. Diunella Salina je vrsta crveno pigmentirane alge koja uspijeva u slanoj vodi jezera Retba, boji vodu jezera u neobično ružičastu. Znanstvenici su dokazali da je ista alga odgovorna za to što je jezero Hillier ružičaste boje.
Predivna boja Hillier jezera najbolje se uočava iz zraka gdje je u suprotnosti sa zelenom bojom šume koja ga okružuje. Posjetitelji jezera posvjedočili su da je jezerska boja vrlo, vrlo ružičasta toliko da čak i u čaši ili kanti ostaje ružičasta boja vode. Voda u jezeru je sigurna za kupanje, a zahvaljujući koncentraciji soli, ne možete potonuti.

Leave a Reply