Da li dolazi kraj jeftinih letova po Europi?

Prenosimo informacije koje je nedavno objavio Jutarnji list. Da li dolazi kraj jeftinih letova po Europi?. Francuski ministar prometa, Clément Beaune rekao je u najavi da će Francuska tražiti podršku drugih članica EU za povećanje cijena low cost letova s ciljem da smanje emisije ugljičnog dioksida. Njegova glavna ideja je potaknuti raspravu na razini EU o društveno pravednoj i ekološkoj cijeni avionske karte. Međutim, iz Njemačke dolazi suprotna poruka – da po njima era jeftinih letova nije gotova.

Prošlog je tjedna Ryanair ponovno nudio karte po cijeni od 15 eura iz njemačkih gradova za destinacije poput Zagreba, Venecije, Manchestera, Londona, Beča i Krakowa. I druge aviokompanije, poput EasyJeta i WizzAira, nudile su slične povoljne cijene. No premium kompanije kao što su Lufthansa, Austrian Airlines, Air France i ostale nisu zadovoljne i u njihovoj je koristi da se smanji broj lowcost letova.

Unatoč niskim cijenama, mnogi avioprijevoznici su tijekom ljeta tvrdili da je era jeftinih letova završena, s obzirom na to da su cijene letova bile znatno više nego prije pand3mije. Razlog za to je bila velika potražnja, ali i problemi s kojima se avioprijevoznici suočavaju, poput nedostatka osoblja.

Francuski ministar prometa Beaune već neko vrijeme zagovara ukidanje najjeftinijih avionskih karata. Francuska je već uvela zabranu domaćih letova na udaljenostima koje se mogu zamijeniti putovanjem vlakom kraćim od 2,5 sata. Međutim, mnogi smatraju da su ove mjere nedovoljne za smanjenje emisija CO2.

Kritičari ovakvih mjera tvrde da će ukidanjem jeftinih letova najviše biti pogođeni siromašni, dok će bogata elita nastaviti letjeti. Prema nekim istraživanjima, mala postotka populacije koristi većinu letova.

Low cost aviokompanije su godinama privlačile putnike niskim cijenama, ali sada se situacija mijenja. Povećane su pristojbe i naknade koje avioprijevoznici moraju plaćati, a očekuje se i povećanje cijene kerozina.

Na kraju možemo reći ako jeftini letovi nisu potpuno nestali, njihova ponuda je smanjena. Mnogi stručnjaci vjeruju da će cijene avionskih karata nastaviti rasti u budućnosti. Orginalne vijesti prenio je Jutarnji list.

HotelsCombined – broj 1 stranica u 2023. godini za brzo i jeftino pronalaženje smještaja – klikni link i uvjeri se.

Credits. Travel, Easyjet from skeeze from pixabay

KORISTITE BOOKING.COM?

  • Ova stranica je trenutni najbolji izbor za rezerviranje hotela i apartmana za odmor 2024.godine.
  • Nude besplatno otkazivanje i plaćanje tek pri dolasku što je najbitnije kod ove situacije u svijetu.
  • Rezervirate bezbrižno i otkažite ukoliko se situacija promjeni na gore i odlučite da ne putujete.

Potražite najjeftiniji smještaj već danas klikom OVDJE

 

Novo: otvorena je Facebook grupa za sve koji žele uživo pratiti najnovije informacije o uvjetima putovanja, o cijenama, te informacije o jeftinim letovima. U grupi možete vidjeti i najnovije fotografije sa određenih destinacija, a možete slobodno podijeliti i svoje fotografije, iskustva i znanje koje imate. Pridružite se klikom NA OVAJ LINK i sudjelujte.

Leave a Reply