Kako uštedjeti novac za sljedeće putovanje

Pandemija je i manje se putuje te vjerujemo da vas već “svrbi” kako bi otputovali negdje. Evo par savjeta kako uštedjeti novac i da ga imate za sljedeće putovanje, možda baš kad napokon otvore granice destinacije na koju planirate putovati. Aplikacija koja će ti pomoći u štednju zove se MINT – ovo je nije oglas, osobno ju koristimo!

Odredi budget koji želiš uštedjeti

Recimo da želiš na Bali. Trenutno tamo ne možeš, a jednom kad se otvori za turizam treba ti oko 900 eura za povratni let i 10 dana u hotelu uz neku od predivnih plaža. Znači da ti za budget treba min 900 eura. Ukoliko već imaš 500 eura, sve što trebaš uštedjeti je dodatnih 400 eura.

Koliko vremena da bi uštedio?

To sve ovisi koliko jako budeš štedio, a i koliko je daleko to tvoje putovanje. Ukoliko ti je plan putovati na Bali u svibnju, a sada je prosinac, imaš gotovo 5 mj za štednju. Treba samo znati kako avionsku kartu ne možeš kupovati baš “lastminute” pa nju kupi min 60 dana prije. Štediš za hotel, hranu, suvenire itd….

Kako da štedim?

  • Pušiš? Smanji, probaj odustati na tjedan dana od cigareta.
  • Piješ pivu u kafiću svaki dan? Probaj to zamjenit s kavom. I dalje ćeš bit u kafiću, ali ćeš svaki dan uštedjeti 7-8 kuna.
  • Puno se voziš autom, lak si na gasu? Vozi malo ekonomičnije, probaj da ponekad protegneš noge, ne moraš autom i do susjeda koji je 1km dalje od tebe. Sigurno ćeš uštedjeti kojih 100-200 kn mjesečno.
  • Plaćaš razne tv pretplate koje niti ne gledaš? Otkaži ako nisi pod ugovorom.
  • Kupuješ non stop nepotrebe sitnice koje niti ne koristiš? Probaj mjesec dana bez da ideš u trgovini po nešto što ti zaista ne treba.
  • Smanji na hrani. Znaš li da u prosjeku svaki Hrvat i Srbin u mjesecu baci više od 500 kuna hrane u smeće? Probaj da smanjiš potrošnju, nemoj bacat hranu nego kupi manje. Ušteda od 300-500kn mjesečno je zagarantirana.
  • Voliš ponekad na ručak van i to te košta 200 kuna? Probaj barem mjesec dana bez takvog izlaska. Samo jedan ručak manje vani sa dragom i već imate 200 kuna više u budgetu. Ne kažemo da trebate prestati sa izlascima, ali ako vam fali u budgetu novca, a volite jesti vani, možda ipak da to malo smanjite.
  • Kupuješ često nove tenisice i parfeme, a imaš ih i previše? Smanji malo, imaš ionako samo 2 noge, a parfem se ionako osjeti manje kada svi nosimo maske!

Na kraju, Vi sami odlučujete želite li putovati ili ne. Uvijek možete uštedjeti, sad koliko, to ovisi na vama. Ako ste napravili sve ovo gore navedeno i to radite 3-5 mj možete imati i 1000 eura više u budgetu. Za nagradu možete provesti 10 dana na Baliju, ali to je ionako samo primjer.

Kamo možete putovati, to ovisi o vama i vašoj štednji. Zamjeni 2 mjeseca izlaska za jedan vikend u Parizu. Vrlo jednostavno. Napravi plan štednje, vidi što radiš “previše” i smanji.

 

Ukoliko želite odmor u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji ili Srbiji možete nam ostaviti poruku i poslat ćemo vam prijedloge za odmor, pronaći smještaj za vas i savjetovati vas. Možete nam se javiti u fb grupi za ljubitelje putovanja – klikni, pridruži se grupi i otvori pitanje/temu ako trebaš pomoć.

Imamo prijedloze za vikend odmore i putovanja, možete ih pročitati na ovom linku.

Leave a Reply