Evo zašto će propasti sezona na Jadranu: Loše vrijeme, visoke cijene i nezadovoljni turisti u središtu problema

Uzbudljivo očekivanje turističke sezone na Jadranu zasigurno je postalo pometeno nizom izazova koji su obilježili ovogodišnje ljeto. Kako su ljetovališta i destinacije diljem obale otvarala svoja vrata turistima, mnogi su bili zabrinuti zbog kasnijeg početka sezone zbog lošeg vremena u svibnju i početkom lipnja. Međutim, sredina lipnja do sredine srpnja donijela je procvat turističke industrije, no to nije bilo bez posljedica.

Istražili smo cijene na Jadranu, ali i u susjedstvu i na šok, Hrvatska je zaista ove godine bila najskuplja destinacija, pa čak i toliko skupa da je mnogima bilo isplativije avionom u Španjolsku, što je do sad bio potez samo onih koji su imali nešto veći budget. No to sve nije ni čudo s obzirom da ste 2019. godine izdvojili 700 eura za boravak u Hrvatskoj tjedan dana, a u 2023.godini isti boravak koštao je oko 1470 eura po osobi.

Za najjeftinije apartmane i hotele i sami koristimo HOTEL SEARCH – klikni i pregledaj ovu tražilicu. Putem ove tražilice odmah dobiješ uvid u sve slobodne apartmane i hotele te najbolje cijene za odmor. Sve što trebate je otvoriti ovaj link i zatim upisati željeni termin i mjesto na koje putujete.

Moramo biti iskreni i reći kako nam je doma uvijek najbolje i kako je Hrvatska predivna, ali moramo biti i realni i priznati kako to ipak nije Azurna obala, predivni Kanarski otoci ili čarobna Korzika, a isto tako ovdje na Jadranu nećete dobiti uslugu kao što ju dobijete na Cipru ili u Turskoj.

Sezona 2023. u globalu – čitaj ispod!

Sezona je procvjetala tijekom sredine lipnja do sredine srpnja, unatoč početnom kašnjenju zbog obilnih kiša i hladnog vremena koje je zadržalo turiste na distanci. Turisti su konačno stigli u velikom broju, ali su se suočili s neočekivanim izazovom – visokim cijenama smještaja, hrane i usluga. Ova naglašena komercijalizacija i pretjerano visoke cijene, koje su neki iznajmljivači postavili, rezultirale su nezadovoljstvom turista. Nekoliko stranih portala i novina počelo je izvještavati o razočaranim njihovim državljanima koji su posjetili Jadran.

credits: Korcula prizba croatia xbrchx dreamstime

Loše vremenske prilike ponovno su se vratile krajem srpnja, stvarajući dodatni izazov za hrvatski turizam. Nizak broj gostiju i nezadovoljstvo onih koji su bili prisutni označavaju potencijalno teško vrijeme koje dolazi. Turistički sektor već osjeća posljedice ovog razočaravajućeg razvoja događaja, dok su iznajmljivači i ugostitelji suočeni s manjom zaradom.

Preskupost destinacije postala je primjetan problem koji je rezultirao izostankom ponovnih posjeta. Iako je Jadran dugi niz godina privlačio goste iz cijelog svijeta, mnogi razočarani turisti sada razmatraju druge opcije. Ovakav razvoj događaja mogao bi dovesti do dugoročnih posljedica na hrvatski turizam, s potencijalom za daljnje smanjenje posjeta u nadolazećim sezonama.

Usko povezano s visokim cijenama je i kvaliteta usluge koja nije uvijek bila na razini očekivanja. Turisti su postali sve zahtjevniji u pogledu kvalitete usluge, a ovogodišnje nezadovoljstvo moglo bi dovesti do negativnih recenzija i lošeg imidža među potencijalnim posjetiteljima.

Unatoč nedaćama, hrvatski turistički sektor ima još uvijek priliku popraviti stvari i spasiti ovu sezonu. Svi dionici u turističkoj industriji moraju zajednički raditi kako bi osigurali da cijene budu razumne i konkurentne, a usluga na visokoj razini. Također, nužno je ulagati u infrastrukturu i marketing kako bi se obnovio ugled i privukli novi posjetitelji.

Sezona na Jadranu još uvijek ima šansu za oporavak, no ovo je i alarmantan poziv za sve da se suoče s izazovima koji su ovu sezonu obilježili i poduzmu korake kako bi spriječili slične scenarije u budućnosti. Hrvatska će morati osigurati da njeno prirodno ljepote i gostoljubivost budu pristupačni svima, bez obzira na proračun, kako bi ponovno osvojila povjerenje turista i zadržala svoj status popularne turističke destinacije.

Credits: Zaton Croatia by xbrchx dreamstime

 

Posjetite stranicu Jeftina putovanja Hrvatska i pošalji im poruku.

KORISTITE BOOKING.COM?

  • Ova stranica je trenutni najbolji izbor za rezerviranje hotela i apartmana za odmor 2023.godine.
  • Nude besplatno otkazivanje i plaćanje tek pri dolasku što je najbitnije kod ove situacije u svijetu.
  • Rezervirate bezbrižno i otkažite ukoliko se situacija promjeni na gore i odlučite da ne putujete.

Potražite najjeftiniji smještaj već danas klikom OVDJE

 

Novo: otvorena je Facebook grupa za sve koji žele uživo pratiti najnovije informacije o uvjetima putovanja, o cijenama, te informacije o jeftinim letovima. U grupi možete vidjeti i najnovije fotografije sa određenih destinacija, a možete slobodno podijeliti i svoje fotografije, iskustva i znanje koje imate. Pridružite se klikom NA OVAJ LINK i sudjelujte.

Leave a Reply