Evo kako da sami rezervirate putovanje kao profesionalac

Vjerujemo da su mnogi ovdje imali problem oko organizacije putovanja i mislili ste da su ona skupa samo zato što turističke agencije imaju takve “lude” cijene. Putovanja zapravo nisu skupa i lakše je i povoljnije putovati bez agencije, ali bitno je da znate kako da sami rezervirate jedno takvo putovanje.

Na kraju teksta imate i primjer kako rezervirati jedno putovanje – pogledajte.

Pogledajte sad kako to napraviti u sljedećih pet koraka.

Odaberite destinaciju

Mnogi misle kako je ovo najlakši dio, ali zapravo nije. Prvo se upitajte što zapravo želite od putovanja, gastro užitke, divljinu, atrakcije, kulturu, povijest, plaže, što vas zapravo zanima i što želite najviše vidjeti.

Nema smisla da posjetite London ako želite lijepo vrijeme u prosincu, tada birajte Mediteran, Tenerife ili putujte izvan Europe.

Nema smisla da posjetite Andaluziju ako vas niti najmanje ne zanima kultura, hrana i povijest.

Odaberite budžet koji želite i možete potrošiti

Nije isto putovati na London na 7 dana ili u Maroko u Marakeš. Putovanje na u Maroko je putovanje na daleku destinaciju, ali na kraju izađe mnogo povoljnije od onog  putovanja u London.

Za odabir destinacije uvijek prvo provjerite koliko novca dnevno možete potrošiti na nekoj destinaciji. Kolike su cijene hotela, ulaznice za muzeje, suveniri, javni prijevoz. Sve je ovo dio vašeg dodatnog budžeta i nema potrebe da putujete tamo gdje si nešto ne možete priuštiti.

Odaberite smještaj

Neke destinacije imaju povoljne hotele i nema potrebe da gledate apartmane, ali na drugima opet nema hotela ispod 100 eura dnevno pa je najbolje uzeti apartman, airbnb smještaj ili hostel ako nemate dovoljno velik budžet za hotelski smještaj.

Booking je stranica koje ima najveću ponudu hotela i apartmana na internetu. Nude besplatna otkazivanja, povrat novca u slučaju otkazivanja i imate mnogobrojne hotele i apartmane koji neće uzeti novac prije vašeg dolaska tj. možete platiti i gotovinom pri dolasku. Kliknite ovdje i provjerite super ponude.

Bukirajte svoj let

Trebate rezervirati avionsku kartu? Ok, bitno je da znate gdje to napraviti. Za one s velikim budžetom uvijek možete direktno kod aviokompanije, ali čak i onda morate znati koja aviokompanija zapravo nudi let i najbolje uvjete za putovanje na izabranu destinaciju.

Skyscanner i Kayak nude uvjerljivo najbrži način pretraživanja svih dostupnih letova. U par minuta možete ne samo pronaći željeni let nego isti i rezervirati. Stranica podržava i Hrvatski jezik, valutu u HRK, Euro ili $ i možete lako i povoljno rezervirati let.

Napravite plan putovanja

Pod plan putovanja ide raspored što vidjeti i napraviti za svaki dan koji provedete na putovanju. Napravite popis muzeja, galerija i drugih znamenitosti koje želite vidjeti i pronađite na internetu vodiče ili savjete koje ulice vidjeti za šoping, gdje sjesti na ručak i kamo na pivu ili čašu vina.

Raspored po danima je bitan ako niste iskusan putnik koji je već obišao mnoga mjesta. Uštedjet ćete novac i vrijeme planirajući sve to prije putovanja.

Primjer kako organizirati putovanje.

Želimo izlaske, zabavu, ali i da to bude grad bogat kulturom. Spoj dobre zabave i velikog izbora muzeja, galerija itd… Zato smo izabrali Amsterdam kao naše odredište.

Biramo iznos koji možemo potrošiti na putovanje. On iznosi 6000 kuna po osobi za sve. To znači hranu, hotel, let, javni prijevoz, suvenire.

Otvaramo Skyscanner. Biramo datume u prosincu i nalazimo let za 1200 kn iz Zagreba. Povratni let na 5 dana, što nam i odgovara. Prije kupnje karte moramo provjeriti dali ima hotel u budžetu koji imamo na raspolaganju.

Provjeravamo Booking i nalazimo hotel 5 dana za 2500 kuna. Hotel nudi opciju besplatno otkaži i plati tek pri dolasku, odgovara nam i rezerviramo hotel za 2500 kuna.

Vratimo se na Skyscanner, kupujemo aviokartu za 1200 kuna za one iste pronađene datume.

Potrošili smo 3700 kuna i ostaje nam 2300 kuna za hranu, metro, suvenire.

Tražimo cijene po internetu, zapisujemo i radimo si plan putovanja. Izabrali smo koje muzeje želimo vidjeti i koje možemo platiti te pronašli gdje možemo na ručak za 10-tak eura svaki dan. Suveniri su po 2-3 eura i to nam odgovara.

Sve je spremno i čekamo putovanje.

 

 

Leave a Reply