Kako postati travel influencer u 2024. godini: Vaš vodič do uspjeha

Postati travel influencer može biti izuzetno ispunjavajući izbor karijere, posebno za one koji imaju strast prema putovanjima i žele podijeliti svoja iskustva s drugima. Osim što vam omogućuje da istražujete nove kulture i destinacije, ova profesija vam pruža priliku da radite ono što volite dok istovremeno inspirirate druge. Kao influencer, imate slobodu kreiranja vlastitog rasporeda, što vam omogućuje fleksibilnost i mogućnost istraživanja svijeta na vaš način.

Osim toga, putovanje kao influencer otvara brojne mogućnosti za suradnje s turističkim agencijama, hotelima i brendovima, što može značajno obogatiti vaše putovanje i iskustva. Kroz dijeljenje autentičnih priča i savjeta, možete izgraditi zajednicu koja vjeruje vašim preporukama i savjetima. Karijera travel influencera ne samo da vam omogućuje da živite svoje snove, već vam daje i platformu za utjecaj i inspiraciju širokoj publici.

Ako ste osoba koja voli avanturu, putovanja i dijeljenje priča, posao travel influencera može biti savršen način da spojite svoje strasti s profesionalnom karijerom. Uz pravi pristup, strast i trud, možete pretvoriti svoju ljubav prema putovanjima u uspješnu i ispunjavajuću karijeru.

U svijetu gdje putovanja i društveni mediji čine savršenu kombinaciju, biti travel influencer više nije samo san. U 2024. godini, ova karijera postaje sve dostupnija, ali i konkurentnija. Ako ste strastveni prema putovanjima i želite podijeliti svoja iskustva s drugima, evo kako možete postati uspješan travel influencer.

Kako krenuti?

 • Prvo kupite opremu, pripremite plan što ćete snimati i izradite unaprijed društvene profile na FB, IG, TIKTOK, YT.
 • Zatim slijedi kupnja aviokarte i smještaja. Možete uz već uobičajen način putovanja iskoristiti slobodno vrijeme za snimanje fotografija i video zapisa.
 • Možete za vrijeme boravka iz hotelske sobe/apartmana objavljivati što ste taj dan vidjeli/radili, a sve ostalo možete obraditi i objaviti jednom kada se vratite sa putovanja.
 • Nakon što se krene dobivati velik broj čitatelja i pratitelja možete si povezati i affiliate marketing.
 • Što je Affiliate Marketing i sve o tome saznajte OVDJE.

Credits: wellness, hotel by sergeiygleb/ dreamstime

1. Definirajte svoj stil i nišu (niche) u branši

Prvi korak prema uspjehu je definiranje vaše jedinstvene niše i stila. Travel influenceri nisu samo ljudi koji putuju; oni su oni koji to rade na poseban način. Možda vas zanimaju avanturistička putovanja, luksuzni odmori, budget putovanja ili istraživanje nepoznatih destinacija. Odaberite nišu koja vas najviše zanima i koja odgovara vašoj osobnosti.

2. Kreirajte kvalitetan sadržaj

Sadržaj je kralj. Vaše fotografije, videi i blogovi trebaju biti privlačni, informativni i inspirativni. Ulaganje u dobru opremu za snimanje i učenje o fotografiji i videografiji može značajno poboljšati kvalitetu vašeg sadržaja. Koristite platforme poput Instagrama, YouTubea i blogova kako biste podijelili svoje priče.

3. Budite iskreni i autentični

Publika cijeni autentičnost. Budite iskreni u svojim recenzijama i dijelite stvarna iskustva. Povezivanje s publikom na osobnoj razini i pokazivanje stvarnog života iza sjajnih fotografija može vam pomoći izgraditi lojalnu zajednicu.

4. Koristite sve društvene mreže i to mudro

Društvene mreže su ključne za uspjeh kao travel influencer. Razumijevanje algoritama i strategija za povećanje dosega i angažmana je esencijalno. Redovito objavljivanje, interakcija s pratiteljima i korištenje relevantnih hashtagova može pomoći u širenju vašeg sadržaja.

5. Networking i suradnja sa drugim osobama/stranicama

Izgradnja mreže kontakata s drugim influencerima, turističkim agencijama, hotelima i brendovima može otvoriti mnoga vrata. Suradnje i sponzorstva mogu vam pomoći da putujete više i bolje, ali i da zaradite.

6. Kontinuirana prilagodba jer se algoritam stalno mijenja

Put do uspjeha kao travel influencer zahtijeva kontinuirano učenje i prilagodbu. Pratite trendove, učite o digitalnom marketingu i uvijek tražite nove načine kako poboljšati svoj rad.

credits: surfanje travel keolafirsov dreamstime

Linkovi za dodatnu pomoć:

 • Skyscanner ili Google Flights za traženje letova, isto tako i Kayak
 • B&H Photo Video ili Amazon za kupovinu opreme za snimanje – online naručivanje ili potražite opremu putem tražilice Nabava.
 • Udemy ili Coursera za tečajeve o fotografiji, videografiji i digitalnom marketingu. Nabavite si tutorijale

Oprema koju trebate!

 • Mobitel – što bolji mobitel bolje za vas – jedan Samsung S21 ili bolji, Xiaomi 12 pro ili Huawei P50 ili bolje
 • Laptop – za obradu video i foto zapisa, bilo koji sa 16gb ddr4 memorije, ssd disk 512gb i Ryzen 5 ili bolju cpu
 • GoPro – najbolje GoPro 10 ili noviji, ali obavezno black hero verziju
 • Opremu za GoPro – stativ, 2-3 rezervne baterije, barem 2-3 memorijske kartice 64-128gb Sandisk extreme recimo
 • Prijenosni SSD disk – eksterni, za backup i za lako prenošenje datoteka
 • GoPro ruksak/torbu + laptop torbu za putovanja
 • DSLR kamera – Ne mora biti nešto skupo, recimo Nikon D5000 serija ili Canon D800

Što snimati na putovanjima?

 • Prirodne ljepote i znamenitosti: Snimite impresivne pejzaže, plaže, planine, slapove i druge prirodne ljepote. Također, snimajte poznate znamenitosti i atrakcije destinacije na kojoj se nalazite.
 • Kulturne i povijesne atrakcije: Posjetite muzeje, povijesne spomenike, stare gradove i druge kulturne atrakcije. Snimajte arhitekturu, umjetnička djela i druge elemente koji odražavaju kulturu i povijest mjesta.
 • Lokalni život i događanja: Snimite lokalni život, tržnice, ulične umjetnike, festivale i događanja. Pokušajte uhvatiti autentičnu atmosferu i duh mjesta.
 • Hrana i Piće: Posjetite lokalne restorane i tržnice hrane. Snimajte lokalne specijalitete, kušajte jela i podijelite svoje dojmove.
 • Vaša osobna iskustva : Snimajte vaše osobne trenutke i avanture, bilo da se radi o pješačenju, ronjenju, vožnji balonom ili opuštanju na plaži.
 • Savjeti i preporuke za putovanja: Dajte korisne savjete i preporuke svojim pratiteljima, poput informacija o smještaju, transportu, troškovima putovanja i drugim korisnim informacijama.
 • Vlogovi o putovanjima: Snimajte vlogove u kojima dijelite svoja iskustva, misli i doživljaje sa putovanja. Ovo može uključivati i interakciju s lokalnim stanovništvom.
 • Iza kulisa: Ponekad snimite i ‘iza kulisa’ vaših putovanja, pokazujući kako planirate svoje izlete, kako se snalazite u nepoznatim situacijama i kako rješavate eventualne probleme.
 • Intervjui s lokalnim stanovništvom: Razgovarajte s lokalnim stanovništvom i snimite kratke intervjue ili razgovore kako biste dali glas lokalnoj zajednici i pokazali različite perspektive.
 • Interaktivni sadržaj: Snimajte sadržaj koji potiče interakciju s vašim pratiteljima, poput Q&A sesija, anketa ili izazova.

credits. Dolomiti, italija by kavram/ can stock photo

Leave a Reply